• Oriënteren

Oriënteren

En wat te doen in Sicilië. Mijn grootste probleem met dat hele Internet, en helaas de vele reisgidsen bij de boekhandel inclusief, is dat ze vertellen over alles wat je gezien moet hebben, kerken, musea, oude stenen, maar het voor mij vrijwel onmogelijk is om te beoordelen wat IK nou leuk vind.
Vrijwel ieder stadje heeft wel een 'centro storico' met kerken en oude gebouwen, maar lang niet ieder stadje heeft dat gedroomde pleintje met een plataan waaronder een terrasje waarop je kunt nadenken over het leven, wat je gezien hebt, en wat nog te zien.
Ieder nog authentiek stadje dat niet door toeristen is ontdekt komt niet verder dan een enkele locale bar-tabac waar je binnen een bar ontdekt, en hooguit een enkel tafeltje, en waar je je koffie achterover slaat, maar wel de beste koffie ter wereld, laten we eerlijk zijn, cappuccino met romig melkschuim zoals melkschuim hoort te zijn, voor soms maar 1 euro.
Maar als er al een Piazza is, dan is dat tevens de parkeerplaats van het dorp, en zonder terrasje onder een boom.

Ook deze korte vakantie weer gemerkt hoe belangrijk horeca voor toeristen is: Overnachten (Hotel, B&B, Agriturismo), Eten (restaurant, pizzeria, osteria, trattoria), Drinken (cafe, bar, terras): het zijn de ankerpunten op je reis.

Kijk bijv op
 • tripadvisor
 • sicilie.startpagina.nl

  om onder te duiken in de vele mogelijkheden.

  Heb je geen zin om dat allemaal zelf uit te zoeken of te organiseren: de nederlandse Marian getrouwd met een geboren en getogen Siciliaan Mario runnen een klein en sympathiek bureautje genaamd Tururi.

  Je kunt via hun op maat allerlei rondreizen boeken, zelfs een zeiltocht, wandel en fiets vakantie maar ook een cursus Italiaans. Kijk op www.tururi.org

  Ga je als familie met kinderen, of spreekt verblijf op een camping je sowieso aan, dan biedt Vrijuit een aantal betrekkelijk goedkope mogelijkheden voor een leuke Sicilie vakantie in luxe stacaravans. Vrijuit heeft overigens ook een optie in een all-inclusive 'Blu Hotel' met familievoordeel.

  Met de komst van Google-streetview heb je ongekende mogelijkheden, en, toegegeven, ook zat mogelijkheden om je orientatie langer laten duren dan de reis zelf. Vrijwel heel Sicilië is door Google gefotografeerd. Via http://maps.google.it zoek je naar de plaats op Sicilië die je wel eens wilt bekijken, en verdomd, het is alsof je al met je auto'tje door het stadje rijdt.